Galante Carlström, Patrik Berglund och Mikael Backlund är barndomskompisar från Västerås.

Så mycket tjänar de på innebandyn

Trots att IBF Falun toppade publikligan i grundserien med 1 761 åskådare i snitt så är spelarlönerna blygsamma.

Alexander Galante Carlström tittar lite avundsjukt på barndomskompisarna från Västerås – Mikael Backlund, Patrik Berglund och Dennis Rasmussen – som tjänar storkovan på att spela hockey.

– Har du som jag fått utmärkelsen världens bästa spelare i en sport som är extremt stor i Sverige, så är det klart att du funderar på de i NHL som springer runt och tjänar två och en halv mille i veckan trots att de knappt är topp hundra. Det är sjuka summor, framför allt när jag vet att jag är tio gånger bättre inom min sport, säger Alexander Galante Carlström.

# Kan du lägga undan pengar till efter karriären?

– Jag sparar lite, men det är inga stora summor.

# Hur mycket tjänar du?

– Jag får inte säga några summor för då ryker kontraktet. Det står i avtalet att man inte får prata om det. Men det är som sagt inte summor som gör att man kan lägga undan och då förstår alla att det inte är några jättesummor utan en vanlig jobblön.

Alexander Galante Carlström jobbar två timmar om dagen fyra dagar i veckan som innebandyinstruktör på Hagströmska gymnasiet medan Rasmus Enström har en halvtidstjänst som ungdomsansvarig i IBF Falun.

– Alla utom Alexander jobbar 50-70 procent, som allt från elevassistenter och lagerarbetare till kundtjänst och vaktmästeri, säger klubbchefen Patrik Bäck.

# Hur mycket tjänar en innebandyspelare?

– Det är allt från fickpengar till en ansenlig lön.

# Men hur mycket tjänar ligans högst betalde spelare?

– Jag skulle tippa på 35 000 kronor i månaden.

# Det är inte mycket. Ni har drygt 1700 åskådare på matcherna, vilket är mer än många hockeyallsvenska klubbar har.

– Nej, det är inte mycket. Och det beror på tv-avtalet. Skulle vi få in fyra-fem miljoner som i hockeyallsvenskan hade inte vi haft problem med att ha spelare som är heltidsanställda.

# Vad får en SSL-klubb i tv-pengar?

– Svårt att säga eftersom det handlar om publiksnitt och andra parametrar som vägs in. Det finns en grundpott och sedan läggs det på bonusar. Men i slutändan får vi nog cirka 200 000-250 000 kronor. Det är kaffepengar.

# Hur lyckas man värva en stjärna i innebandy när det är så små summor?

– Man får försöka locka med ett helhetspaket. Vi var först i landet med att bygga, äga och driva en egen arena. Spelarna kommer inte till oss för pengarna utan för att vi erbjuder bra förutsättningar både träningsmässigt och socialt.

Det är såna faktorer som har gjort att världens bästa innebandyspelare hamnat i lilla Falun.

– Man kan tjäna bra pengar i Schweiz, det vet alla om. Men jag får bra förutsättningar i Falun och lever min dröm och utövar den sport jag älskar och får betalt för det. Jag är medveten om att alla inte har den förmånen, så därför njuter jag lite extra av att få komma till träningarna och veta att jag livnär mig på detta, säger Rasmus Enström.

– Klart att jag funderar på hockeyspelarnas löner när jag kommer hem och sätter mig i soffan. Men jag spelar för kärleken till sporten. Vi har det bra i Falun, äter gratis mat i restaurangen, behöver inte jobba speciellt mycket, får umgås mycket med familjen. Sånt får man värdera i stället för miljonerna på kontot, säger Alexander Galante Carlström som faktiskt drömde om att bli hockeyproffs som ung.

– Jag hade en hockeydröm och ville bli hockeyproffs. Och jag slutade faktiskt med innebandyn som 13-åring för att satsa på hockeyn. Men jag var för liten för hockey och satsade fullt ut på innebandyn. Här passar mina 170 centimeter bättre.

Rasmus Enström:

– Jag gick på hockeyskolan, men drömde mer om fotboll och Manchester United. Victor Nilsson Lindelöfs liv, det var väl det jag drömde om. Men jag lever min dröm nu också, även om jag saknar de där miljonerna…

# Vad vill ni jobba med efter innebandykarriären?

– Jag gillar att prata mycket så det blir nog något åt säljhållet. Men jag blir gärna innebandytränare, säger Alexander Galante Carlström.

– Jag kan innebandyn mest, så det yrket skulle också tilltala mig. Jag blir gärna tränare, men kombinerar det gärna med att vara säljare, säger Rasmus Enström.

* Enligt Skatteverkets uppgifter för taxeringsåret 2017 tjänade Alexander Galante Carlström 499 400 kr i inkomst av tjänst under 2016. Rasmus Enström tjänade 452 700 kr.
Siffrorna avser spelarnas totala inkomst och innefattar lön även utanför yrket som innebandyspelare.